Τροποποιησιμοι παραγοντες κινδυνου

Συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου

Συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου

1Ανεπαρκής σωματική άσκηση

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιοαναπνευστικής υγείας (μείωση κινδύνου ΚΑΝ, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού, υπέρτασης)

Η μείωση του κινδύνου απαιτεί τακτική άσκηση 150 λεπτών, τουλάχιστον μέτριας έντασης την εβδομάδα.13

Ακόμη και αν οι ασθενείς σας εμφανίζουν κάποιους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης ΚΑΝ, αν ασκούνται τακτικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται και δεν εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου8

Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να επιδεινώσει άλλους παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου του ασθενή σας, όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και προδιαβήτη, αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία14

Βοηθήστε τους ασθενείς να αυξήσουν τα επίπεδα άσκησής τους

2Ανθυγιεινή διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός στην ανάπτυξη και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδί που ο ασθενής σας μπορεί να αλλάξει και να έχει επίδραση στην αρτηριακή πίεση, το βάρος, τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και στα επίπεδα χοληστερόλης8

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριού, ξηρών καρπών και πολλών φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με τη μείωση του νατρίου, έχει δείξει πως προστατεύει από την στεφανιαία νόσο.8,15

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.16,17Χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, έχουν δείξει από την άλλη, μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου18

Βοηθήστε τους ασθενείς σας να κατανοήσουν πως θα ακολουθούν μία διατροφή υγιεινή για την καρδιά 

3Άγχος

Το καθημερινό άγχος και το εργασιακό άγχος πιο συγκεκριμένα, εγείρουν συνεχώς ανησυχίες. Υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες για τις άμεσες και έμμεσες συσχετίσεις μεταξύ του άγχους και του κινδύνου ανάπτυξης ΚΑΝ8

Το άγχος είναι αποτέλεσμα φυσικών, χημικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το σώμα και, συνεπώς, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Διαφορετικά, συνδέεται με την υιοθέτηση κακών συνηθειών, που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΚΑΝ, όπως8

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Ανθυγιεινή διατροφή
  • Ελλιπής σωματική άσκηση

Προγράμματα διαχείρισης του άγχους έχουν δείξει επανειλημμένα πως βελτιώνουν όχι μόνο την ευεξία του ατόμου, αλλά και τα επίπεδα παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση των ΚΑΝ19

4Κάπνισμα

Στην Ελλάδα το 90% των εμφραγμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε καπνιστές.20

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΚΑΝ προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις στο σώμα. Η νικοτίνη αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, άρα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αυξάνει τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης, ενώ μειώνει την HDL-χοληστερόλη. Επίσης, αυξάνει τα τριγλυκερίδια21

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος

Η πιο σημαντική αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς σας στον τρόπο ζωής τους είναι η διακοπή του καπνίσματος: πέντε χρόνια μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα είναι ο μισός σε σχέση με ενός καπνιστή.8 Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο όσο σχεδόν με αυτόν ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ8

TOP