Καρδιαγγειακή υγεία και χοληστερόλη

Μείωση της χοληστερόλης

Μείωση της χοληστερόλης

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται απλές οδηγίες που μπορούν να εφαρμοστούν από τους ασθενείς σας, ώστε να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Η LDL-χοληστερόλη είναι ευρέως αποδεκτή ως ένας κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, την κύρια μορφή καρδιοπάθειας. Και όμως, πάνω από το μισό του πληθυσμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι πολλοί, όπως οι γενετικοί, το σωματικό βάρος κτλ32 χοληστερόλης προλαμβάνουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.33

Προτεινόμενα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία:34

  • Η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι έως 190mg/dl για τους υγιείς ενήλικες
  • Η LDL-χοληστερόλη πρέπει να είναι:
    • Έως 115mg/dl για άτομα με μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο
    • Έως 100mg/dl για άτομα με αυξημένο κίνδυνο
    • Έως 70mg/dl για άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο
  • Η HDL-χοληστερόλη πρέπει να είναι:
    • Μεγαλύτερη από 40mg/dl για τους άντρες
    • Μεγαλύτερη από 45mg/dl για τις γυναίκες

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παροτρύνετε τους ασθενείς σας να υιοθετήσουν μικρά και απλά καθημερινά βήματα βελτιώνοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, ώστε να τους βοηθήσετε να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Οι παρακάτω αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την LDL-χοληστερόλη:


μείωση της LDL-χοληστερόλης

TOP